Olet täällä

facebook vaarat hysteriaa vai nykypäivää?

Jos tänään teet verkkohaun sanoilla "facebook vaarat" ensimmäinen tulos vie sinut facebook sivulle nimeltään FB:n vaarat ohjesivusto. Tämän fb sivun tarkoitus on varoittaa fb käyttäviä tietoturva uhkista, huijaus yrityksistä jne. Itse olen seurannut sivun toimintaa jonkin aikaa ja mielestäni tämä menee jo hieman hysterian puolelle tosin myönnän että en todennäköisesti kuulu sivun kohderyhmään.

Jos alla olevat pykälät olisi itsestään selvityksiä jotka opetetaan ihan jo alussa uusille netinkäyttäjille  FB:n vaarat ohjesivusto ja monella muulla sivulla ei olisi paljon jäljellä josta varoittaa. 

 • Tarkista linkki ennen kun klikkaat
   
  Esim - Näet linkin tai saat yksityisviestin, sähköpostin joka sisältää linkin! Automaattisesti siirrät sormet pois hiiren painikkeista ja sirrät osoittimen linkin päälle jolloin näet mihin linkki johtaa selaimen alalaidassa. Huijaussivut käyttävät usein osoitteita jotka matkivat jonkun tunnetun sivun mutta osoitteen jälkeen on. ja toinen domaini. Vimeinen sana ennen päätettä on domaini johon tämä linkki johtaa (pääte .com .net .org. info jne)
   
  Tämän jälkeen googlaat linkin hakusanalla (linkkin domaini esim jos linkissä luki testi.example.com/joku/index.php?id=1 googlaat example.com). Jos tuloksissa löytyy mitä tahansa epäilyttävää esim keskustelu jossa ilmenee jotain hälyttävää sivusta poistat viestin ja se on siinä.

  Jos viestissä esimerkiksi lukee että olet voittanut jotain tai sinun pitäisi kirjautua esim facebookkiin ja viestin linkki on kirjautumislinkki. Et tietenkään klikkaa linkkiä vaan menet facebokkiin kirjanmerkiksi kautta ja kirjaudut. Näin toimit  vaikka viestin lähettäjä olisikin facebook koska viestien ylä tunnisteet ovat olleet vapaata riistaa jo monta vuotta eikä niihin voi siis enää luottaa.kautta ja kirjaudut. Näin toimit  vaikka viestin lähettäjä olisikin facebook koska viestien ylä tunnisteet ovat olleet vapaata riistaa jo monta vuotta eikä niihin voi siis enää luottaa.

   
 • Kun valitset uuden ilmais ohjelman (esim selaimen) et välttämättä valitse sitä suosituinta vaikka olet kuullut kaverin kaverilta että tämä on se turvallisin vaihtoehto. Syynä on että mitä suositumpi ohjelma on sitä suositumpi se on myös hakkerien keskuudessa. Mieti vaikka jos olisin hakkeri ja haluan kirjoittaa haittaohjelman, kohdistaisinko haittaohjelmani selaimeen tai ohjelmaan jolla on 2000 käyttäjiä tai kohdistaisinko haittohjelmani siihen suosittuun jolla on 20 miljonaa käyttäjiä.

   
 • Kun sinulle tarjotaan jotain ilmaista jossain netissä siiryyt heti muualle tai sitten tutkit asiaa perusteellisesti, luet ehdot ja pyydät viel jonkun tutun katsomaan ehtoja ennen kun tartut tilaisuuteen.

Yllä mainitutuilla pykälillä pärjää nykynetissä jo melko hyvin. 

Mitä mieltä olette, facebook vaarat hysteriaa vai nykypäivää ja pitäisikö koulutuslaitokset panostaa enemmän turvalliseen netin käytön opettamiselle?

Share