Olet täällä

Puun harmaannuttaminen tai puun vanhentaminin osa 2

Jokunen vuosi sitten kirjoitin siitä miten vanhennan puuta etikalla ja teräsvillalla. Tästä kirjoituksesta olen saanut enemmän positiivista palautetta kuin mistään musta jutusta koko tämän sivun elinaikana, palautteessa myös on tullut paljon kysymyksiä ja yleisin kysymys on ollut:

Miten eri puulajit reagoi etikka/teräsvillan kanssa.

Päätin että työn ohessa teen koepaloja eri puulajeilla jota vanhennan. Tässä tulos:

Verstaan hylyssä löytyi haapa, kuusi, mänty, koivu ja tammi eli näillä mentiin.

Ensimmäisessä kuvassa puupalat ovat ilman pintakäsittelyä.

Puulajit ilman pintakäsittelyä

 

Toisessa kuvassa olen käsitellyt palat kerran etikka ja teräsvilla seoksella. Tässä näkyy jo selvästi että tammi reagoi voimakkaammin sillä tammessa on runsaasti tanniineja.

Etikka ja teräsvilla seos 1x

Tässä kuvassa olen käsitellyt palat 2 kertaa etikka ja teräsvilla seoksella. Tässä huomaa että haapa joka oli vaalein kaikista on jo tummuudessa toisena.

Etikka ja teräsvilla seos 2x

Neljännessä kuvassa lakkasin vanhennetut puupalat vesiohenteisella lakalla. Tässä näkyy se mitä mainitsin ensimmäisessä osassa eli lakka aiheuttaa melkoisen muutoksen ja pinta on enemmän ruskea kuin harmaa lakkauksen jälkeen. Tähän tosin löytyy myös ratkaisu.

Lakattu

Viimeisessä kuvassa tein koko harmaanuttamis prosessin uudelleen mutta ohensin lakkaa n 70% vedellä, näin saa vanhennetun puun jokin verran suojattu menettämättä puun harmautta.

Lakattu reilusti ohennetulla lakalla

 

Jos tämä kirjoitus herätti kysymyksiä pistä vaikka viesti yhteydenottolomakkeella tai voit myös laitta viestin facebookissa Äijäaskartelua sivulla 

 

Share