Olet täällä

Puun vanhentaminen etikalla ja teräsvillalla

Etikka + teräsvillaNäitä tarvitset.

  1. Etikkaa
  2. Teräsvillaa (kierrätys kunniaan = itse käytin käytettyä teräsvilla joka olis menny roskiin)
  3. Lasipurkki
  4. Puuesine ilman pintakäsittelyä
  5. Sivellin

Tässä ei sen kummempaa, kaadat etikkaa lasipurkkiin  ja lisää teräsvillaa jonka jälkeen odotat 2-4 päivää. 

Teräsvilla reagoi etiikan kanssa ja tuottaa jonkin verran kaasua ja lämpöä, tämän takia tämän tulisi tehdä ulkona ja jätä kansi pois (purkkiin syntyy painetta jos kansi on kiinni). Voit suojata purkin roskilta esim talouspaperilla jonka kiinnität teipillä. Prosessissa syntyy myös rauta-asetaattia ja ruostetta, nämä aineet antaa puulle vanhentuneen ilmeen. 

Kun seos on valmis siivilöi ja kaada uuteen purkkiin. Sitten ei muuta kun sivellin käteen ja sivellä puuhun, anna kuivua kunnolla joka kerroksen välissä että rauta-asetaatti ehtii reagoida puun tanniini hapon kanssa ja sivellä sitten uudelleen kunnes haluttu sävy on saavutettu. Sävyyn vaikuttaa teräsvillan määrä, valmistuksen aika ja puulaji, esim tammessa on enemmän tanniini happoa kuin männyssä joten tammi reagoi voimakkaammin.

Itse olen usein käyttänyt tätä menetelmää vaihtoehtona rautasulfaatille.

Viimeistely
Jos aiot lakata käytä ainoastaan vesiohenteista lakkaa joka ei tummenna puuta ja tee testi pala ennen kun lakkaat varsinaista puu esinettä.Alkydi ja öljypohjaiset lakat tummentaa puuta ja etikka + teräsvilla seoksen tuoma sävy muuttuu erittäin tummaksi.

Tässä esimerkissä käsittelen sauna kyltin tällä seoksella. Ensimmäisessä kuvassa olen sivellyt yhden kerran ja puu alkanut reagoida. 

Projekteja missä tätä menetelmää löytyy myös youtube kanavallani, esim steampunk lampussa käytin etikka/terässvilla seosta puun vanhentamiseen.

Seuraavassa kuvassa kyltti on käsitelty 2 kertaa ja saanut kuivua pari tuntia.

Viimeisessä kuvassa käsitelty ylimmäinen kyltti on käsitelty 2 kertaa ja alimmainen 3 jonka jälkeen olen hionnut epätasaisesti jotta alimmainen kyltti näyttää hieman kuluneelta. Viimeistelynä sivellin ohuen kerroksen vesiohenteista akryylilakkaa.

Esimerkki kyltit on valmistettu männystä jota kierrätin rikkinäisestä puutarhakeinusta

Aiheesta lisää  - http://ulf-johan.info/puun-harmaannuttaminen-tai-puun-vanhentaminin-osa-2

Share